Lider du af tankemylder

Du grubler og grubler, og den ene tanke afløser den anden. Du prøver at regne den ud, forstå og analysere – så meget at du nogen gange bliver helt udmattet af alt det grubleri. Tankevirksomhed er godt og kan være vigtig for os for at forstå både os selv, vores relationer og det liv, vi lever. Men glem ikke at du også har en krop og nogle følelser, som er mindst ligeså vigtige at lytte til, som dit hoved.

Mange af os er ikke vant til at konsultere kroppen eller følelserne, når vi skal finde svar på dette og hint, vi træffer beslutninger med hovedet. Vi opstiller rationaler og opvejer for og imod. Vi tror fejlagtigt, at vi ved at tænke i en uendelighed kan skabe større forudsigelighed. Men vi glemmer en meget vigtig ting – nemlig at have os selv med følelsesmæssigt og at mærke efter, hvordan det føles i kroppen.

Lyder det som noget du kender? Så er det måske tid til at flytte opmærksomheden lidt væk fra hovedet – det er faktisk ikke alt vi kan tænke os til! Prøv derfor næste gang du producerer tankemylder at stoppe op et øjeblik. Ofte er det nemlig sådan, at når tankerneSkærmbillede 2016-03-07 kl. 10.38.31 begynder at køre i ring fx omkring en beslutning vi skal træffe, så er det fordi, at den beslutning ikke kan træffes alene ved, at vi tænker os til et udfald. Nogle gange bliver vi nødt til at kaste os ud i nogle ting, prøve noget af og så mærke efter i vores krop og vores følelser, hvordan det mærkes? Mærkes det godt eller skidt? Og hvad siger kroppen? Du kan fx prøve at mærke efter om du føler dig anspændt eller afslappet. Føler du dig anspændt, så prøv at være opmærksom på om der er særlige følelser, som fremkalder anspændtheden. Måske er der noget ved din beslutning eller det valg du står overfor, som gør dig nervøs, usikker eller bange. Så prøv et øjeblik at være med det og sig til dig selv – okay, så er jeg lidt nervøs, usikker eller bange lige nu, aha, hvor interessant! Så det er altså det, denne her beslutning gør ved mig.

Personligt har jeg haft stor glæde af at praktisere en højere grad af ‘trial and error’, når jeg begynder at producere tankemylder. Det vil sige, at jeg, når jeg har tænkt længe nok uden at være kommet frem til en løsning, kaster mig ud i det og så mærker efter undervejs i min krop og mine følelser, hvordan det mærkes lige nu. Et eksempel på det var, da jeg på et tidspunkt havde været ramt af stress og skulle træffe en beslutning om, hvorvidt det ville være godt for mig eller ej at deltage i et arrangement, jeg var inviteret til. Jeg var meget i tvivl. På den ene side tænkte jeg, at det ville være godt for mig at deltage, fordi jeg kunne lære en masse af lige præcis det arrangement, på den anden side var jeg i tvivl, om det ville være at belaste mig selv for meget på det her tidspunkt. Jeg tænkte og tænkte men kom ligesom ikke rigtig frem til, hvad der ville være det rigtige at gøre. Hvorfor? Fordi jeg ganske enkelt ikke kunne tænke mig til eller forudsige, om det ville være godt eller skidt for mig. Jeg var nødt til at prøve det af og så i stedet for mærke efter i situationen.

Derfor lavede jeg en aftale med mig selv om, at jeg ville tage afsted, mærke efter, og hvis det ikke mærkedes godt, så ville jeg tage hjem igen. Det gav mig en ro, at jeg ikke længere skulle tænke over det, som jeg alligevel ikke kunne tænke mig til et svar på. Og så var det rart at lave en aftale med mig selv om at mærke efter, og så også handle på det jeg mærkede. Det viste sig at være et fantastisk arrangement, jeg fik en masse ny læring med mig hjem, jeg følte mig afslappet og rolig undervejs, og det gav mig en tryghed at vide, at jeg havde en aftale med mig selv om at gå, hvis det ikke mærkedes rart at være der.

Derfor – når tankerne kører i ring, så er det måske fordi du står overfor en beslutning eller et valg, som du ikke kan tænke dig til. Ret i stedet opmærksomheden mod din krop og dine følelser og mærk efter, hvad der sker. Føles det godt eller skidt, og hvordan mærkes det i kroppen? Og lav så en aftale med dig selv om, at du godt må ændre på din beslutning, hvis det ikke føles godt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s